Stegräknare och det svåra i att ta rast och paus

Källa

Jag fick i uppdrag av terapeuten att dela in mina dygn i mer arbetslika förhållanden. Arbetstid, fritid, sömn osv. Att hålla på gränserna och fördela aktiviteterna en smula, så att det inte bara var en ocean av tid varje dag som kunde gå till vad som helst. För 'vad som helst' tenderade att bli ingenting.

En lärdom som jag har gjort av det här lilla experimentet är att jag fortfarande är alldeles för mycket 'allt eller inget'. Av eller på. Jag går in med full energi och kör tills jag inte orkar. SÅ himla dumt. Har jag inte lärt mig någonting? är en tanke som jag tänker ganska ofta faktiskt.

Ett praktiskt exempel på detta är när sjukgymnasten föreslog att det var bra att gå 10 000 steg per dag. Inte för att hon menade att jag skulle göra det precis nu. Men jag gick. Jag var helt slutkörd och ändå besviken, när jag hamnade på 8000 steg. Jag menar 8000 steg är ju skitbra! Man måste ju jämföra med var man har varit...

Fast jag var missnöjd och totalt utmattad, så dubbelfel på den. Appen raderad. Jag fixade inte det. (Men jag vet å andra sidan att det jag tycker är jättemycket just nu, fortfarande inte når upp till den dagliga rekommendationen. Kan ju jämföra om ett år igen och se vad jag orkar med då...)

Men jag har börjat redigera mina dagar. Jag delar upp dem i entimmes-intervaller. Den här timmen ska jag tex äta, promenera, vila eller vad det nu kan vara. Men om jag blir klar tidigare, så har jag inget nytt inplanerat. Jag måste göra saker långsammare, eller pausa. Finns inga alternativ.

Försöker vara lite sträng mot mig själv där. Och jag menar, allvarligt talat, hur svårt ska det kunna vara att ta det lite lugnt, att ta rast och paus och så där? Uppenbarligen jättesvårt. Så jag behöver öva.


14 kommentarer:

 1. Så lätt att falla tillbaka i gamla beteenden.Jag gör det alltför lätt de dagar då jag har lite mer energi.
  Det är ju det man måste lära sig att inte göra för att det ska bli hållbart i ett framtida friskt liv.
  Ta pauser innan man är trött.
  Oroar mig för ett kommande arbetsliv och hur jag ska platsa där.
  Kan inte skynda mig längre.
  Kan inte göra något fort och effektivt överhuvudtaget.
  Vem vill ha mig?
  Det är lätt att tappa modet.
  Det är lätt att dagarna hemma känns som ett vaccum ibland.Jag tror det blir så för mig då hjärnan och kroppen är trött.
  Bryts rutinerna reagerar hjärnan med stress och ångest och samtidigt behöver jag bryta rutinerna för att må bra ibland.
  Man behöver lite input utifrån för att känna sig levande.
  Det är tufft att vara långtidssjukskriven.
  I synnerhet när man som jag inte har ett arbete att återvända till. För jag vill inte bli sjuk igen av stress.Jag ska välja ny väg och det skrämmer mig.
  Hur ska jag klara det?
  Vad ska jag göra istället för att jobba som lärare.Det bästa,bästa jobbet om man fick förutsättningarna
  utan att behöva bli sjuk.
  ❤❤❤
  Var rädd om dig.
  Kram från
  Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så stor igenkänning. Det är nog mer regel än undantag att vi alla faller tillbaka i gamla mönster när vi har en bättre dag. För det är så underbart att leva lite. Och det ska man göra. Klart man ska leva när man orkar. Så har man nåt fint att minnas när man hamnar i bakslagen sen igen. Men visst, pausa är också bra!

   Samma här, oroar mig en massa över framtida arbete, var ska det vara någonstans, hur ska det gå, vad ska det bli av mig osv osv.... Men det kommer att ordna sig på något sätt. Ibland känns det som att det finns för många val. I realiteten finns det nog inte så mycket att välja på trots allt, så det kommer att ordna sig. Inbillar jag mig. Och så tänker jag att man börjar nånstans med nåt som verkar kul och så bygger man från det. Man behöver inte ha hela planen klar för att kunna börja. Det måste finnas många andra saker som är roliga också!
   Kram!

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) Kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   Genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Hej
  Ja lagom är så otroligt svårt. Allt eller inget blir det mest. Gör en utredning för ME just nu och min läkare säger att jag absolut inte får göra av med mer än 70% av min ork per dag. Hopplöst svårt, som att ställa en godisskål framför ett barn och säga att du måste spara till imorgon ;)
  Vi får kämpa på. Tack för att du skriver och påminner om vilan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också en uppmaning, hur ska man liksom veta vad som är 70%?

   Gör du utredning på en specialistklinik då, eller går det att göra på något annat sätt?

   Ja, vi kämpar på tillsammans, och påminner varandra.

   Radera
  2. Jag står i kö till spec klinik och under tiden görs tester och provtagningar på hela kroppen eftersom ME är en uteslutningsdiagnos. Är själv osäker på om det är ME men känns bra att dem kollar allt.

   Radera
  3. Vad skönt att du blir ordentligt utredd. Det är en trygghet att veta, oavsett vilket resultat det blir. Önskar dig lycka till.

   Radera
 3. Samma problem här. Jag har alltid varit all-in eller helt off. Men vi har ju varit grymma på att göra såhär under flera år så det går ta lite tid att förändra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där tiden, klart man får ha lite tålamod, antagligen har man förändrats en del, men det behövs mer träning.

   Radera
 4. Känner igen det beteendet. Tänker nog ofta att om det går så kan det lika gärna göras. Effektiviteten sitter i ryggmärgen liksom. Jag ska bara... osv. Det är svårt, men heja dig som tränar på det. ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så, om jag kan göra det, är det lika bra att passa på. Effektivitet är ju en positiv egenskap i grunden, så det är svårt att få till balansen...

   Radera
 5. Läste precis en dikt ur en bok som handlar om klosterliv (fråga mig inte varför jag har den, kanske mitt undermedvetna som köpte den på bokrea en gång för längesen när det var mycket kring mig...)
  "Det viktigaste i livet
  är inte att göra mycket
  utan att älska mycket"
  Älskat mycket tror jag de flesta av oss som blivit utmattade kan skriva under på att vi gjort. Älskat FÖR mycket och gjort FÖR mycket. Kan det varit så? För mig har det nog varit så. Jag får fortsätta älska men på ett annat sätt än genom att göra mycket... Men hur gör man det i ett samhälle där du uppmuntras till att göra mycket? Gå i kloster kanske? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det när man både vill göra mycket och älska mycket (helst samtidigt) som det börjar ta på energireserven. Om man sen dessutom slutar sova så att man ska hinna göra och älska ännu mera, det kanske är där nånstans det börjar gå snett...

   Och hur man lyckas i detta samhället...? Jaa du, det är en bra fråga. Man gör det man tror på och försöker att bortse från de övermäktiga kraven. Hoppas på att det kommer lägga sig så småningom. Kanske?

   Kloster kan vara en idé också, hörde om att man kan åka på retreat i Vadstena. Det måste ju vara nummer ett av kloster, eller?! (Om man inte kan åka till klostret som var med i Sound of music... ;) )

   Radera
 6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) Kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera