"Det största hotet mot ett friskt samhälle är vår egen duktighet"

Bob Hansson publicerade en debattartikel i Expressen igår, 2017-03-05.
Bob Hansson Källa


Det sprider sig en epidemi över Europa just nu. Varje minut är det någon som insjuknar, varje vecka sjukskrivs tusentals och vissa av dem, kommer aldrig helt återhämta sig. Epidemin överförs inte av bakterier eller virus. Den överförs av samhällets förväntan på individen. Förväntan på prestation. Epidemin bär olika namn, som ofta inleds med samma ord: utmattning.

...

Epidemin kostar. Det kostar som fan. En EU-initierad undersökning beräknat notan för utmattning i Europa till 600 miljarder euro. I Sverige kommer uppskattningsvis 70 000 svenskar bli sjukskrivna för utmattning i år. 

...

Europas 12 miljoner utbrända skulle kunna utgöra ett hot mot prestationssamhället. Om det inte vore för att det ligger i det utbrändas natur att inte göra så mycket väsen av sig. Den utmattade höjer inte rösten, idkar ingen revolution. Den utmattade orkar sällan utanför dörren vilket osynliggör det kollektiv de faktiskt utgör.

...

Så kära du trötta, du bär din diagnos för att ditt samhälle saknar den sjukdomsinsikt du själv har. Du har inte misslyckats, inte ens råkat snubbla och bryta benet. Din trötthet beror inte på att du gjorde fel, utan att du var för bra på att göra rätt.

6 kommentarer:

 1. Mycket bra text!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra text! Har spridit den vidare ❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra, värd att läsas av många!

   Radera
 3. Så bra skrivet!! Tack för tipset:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte väldigt mycket om den texten. Varsågod! :)

   Radera