Vaknar med ångest

I perioder vaknar jag ofta med ångest på nätterna. Kroppen är i stresstillstånd och ångesten är redan ett faktum innan jag ens slagit upp ögonen. Tog upp detta med Försäkringskassans specialistläkare då jag var iväg på deras utredning. Men hon tittade på mig som om jag vore totalt unik och hade aaaaaldrig hört talas om detta förut. Det i sig tycker jag är mer anmärkningsvärt än att jag har ångest på nätterna. Så hemskt ovanligt kan väl inte det vara?

I natt var det dags igen. Vaknade och kände mig helt energilös, som om blodsockret hade sjunkit för långt ner. Jag var hungrig fast kunde inte resa mig upp för att hämta något att äta för jag kände mig så snurrig. Kroppen var kokhet inifrån. Efter en stunds medvetna andetag övergick värmen till frossa och jag började frysa istället. Vet inte hur länge jag låg och koncentrerade mig på att bara andas. Till slut somnade jag om.

Jag vet att ångesten i sig är helt ofarlig. Men den är en indikation på att jag har överansträngt mig. Och så mycket tycker jag inte att jag har gjort. Det är mest obehagligt. Att kroppen är ännu mer känslig än vad jag inser.

7 kommentarer:

 1. Usch vad jobbigt för dig! Låter inte roligt alls... Jag har inte varit med om det på natten, men jag kan känna direkt när jag vaknar på morgonen att det inte är bra. Låter jättekonstigt att specialistläkaren aldrig skulle ha hört talas om det. Tror inte alls det är ovanligt att man vaknar med ångest. Ta hand om dig! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är inte alls roligt att vakna med ångest, varken på natten eller på morgonen... Blä. Ja, helskumt att hon sa så. Det kan ju bara inte vara så ovanligt. Kram!

   Radera
 2. Konstig läkare... som antingen spelade korkad eller är det på riktigt... utbildning garanterar tyvärr inte "korkighet" utan kan tyvärr istället orsaka en massa skada om personen i fråga får en maktposition... :-(

  Undrar om inte alla knäppa symtom man har handlar om att det är vajsing i nervsystemet, signalsubstanser, hormoner... som det ännu inte finns bot mot eftersom man ännu inte förstår vad som händer i kroppen...

  http://www.psykologforbundet.se/Psykologtidningen/Arkiv-artiklar/Aktuellt-januari-juni-2016/Vi-vet-sa-otroligt-lite-om-vad-som-egentligen-hander-i-hjarnan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. MOT "korkighet" ska det ju stå... :-)

   Radera
  2. Tack för den artikeln, verkar jätteintressant. Men var lite många sidor för att orka läsa allt i ett svep. Jag tror att du har rätt, alla möjliga symptom uppkommer när den kemiska balansen är i olag. Det måste vara så. Att säga att man inte hört talas om det känns bara hel-knasigt. Håller med. Och tur var att jag kommit så långt i min rehab att jag kunde avfärda det. Hade någon sagt det i början av min sjukdom hade jag tagit väldigt illa vid mig.

   Radera
 3. Du är så klok som försåt att du absolut inte är ensam om detta! Jag kan också vakna med ångest på natten. Oftast har det varit en mardröm som skapat detta. Var rädd om dig och försök hitta återhämtning då du vet att det är det som saknas. KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, ofta är det mardrömmar som skapar ångesten hos mig också. Så det får bli fortsatt vila för mig, och antagligen stryka lite aktiviteter framöver också så att jag får lugn och ro. Ett evighets-pussel det här.. ;) Kram!

   Radera