TMU, första utredningsdagen


Dag 1 av TMU avklarad. Efter en dag med resa till en annan stad, möte med sjukgymnast, möte med psykolog och hemresa var jag helt otroligt mörbultad. Efter det sista besöket var jag så trött och utmattad att jag dök in på närmsta ställe och beställde två (!) hamburgare! Det blinkade rött på energimätaren kan man säga.

Om undersökningen i stort kan man säga att personalen var väldigt trevliga, professionella och bra pålästa om mig och min historik likväl som rutinerade på patienter med utmattningsproblematik. Tummen upp! 

Sjukgymnasten kollade först av allmän status. Jag fick berätta om mina besvär och hon kompletterade med frågor. Sedan var det dags för fysiska tester. Det var (om jag minns alla) 

Gångtest, 5 min 
Upp och ner på en pall i två min
Sitta på huk
Böja framåt ryggen och nå golvet med händerna, om möjligt! 
Övningar att bibehålla en rörelse över axelhöjd
Lyfta olika tyngder från en höjd till en annan
Lyfta en drickaback från golvet in i en hylla
Gå upp och ner i trappor en viss tid
Mäta handstyrkan

Hon kände igenom kroppen efter spänningar, stelhet mm. Jag fick skatta min värk före under och efter övningarna. Sedan ska jag föra noteringar om hur det känns under tiden efter testen, tills jag återkommer nästa gång. 

Mitt andra besök var hos psykologen. Där fick jag verkligen bekänna färg. Det började med en kort sammanfattning av det han fått sänt till sig och han hade koll på allt han också. Sedan följde en rad olika tester och prov. Om jag minns allt, 

KEDS (utmattnings-frågeformulär)
Becks (ångest-frågeformulär)
Annat test om depression och utmattning, vet ej namnet på detta test för det stod ej på pappret
Bygga givna mönster med olika klossar, på tid
Repetera talföljder, se hur många siffror man kan minnas. 
Samma fast upprepa baklänges
Samma fast upprepa talen i storleksordning
Problemlösning som handlade om att hålla saker i minnet medan man gjorde annat. Även detta på tid. 
Lösa/koda av typ chiffer 
Rita av symboler, känna igen dessa

Det var uppgifter av typen gör så många du kan på en eller två minuter. Eller så tog de tiden, med stoppur, för att mäta hur lång tid jag tog på mig för att lösa uppgifterna. 


Jag började rätt bra men ju längre tiden gick desto fler uppgifter fick jag "passa" på. Jag kom helt enkelt inte ihåg instruktionerna. 😕

I slutet satt jag och blundade för jag orkade inte titta, men jag försökte liksom avskärma för att inte behöva förhålla mig till mer intryck än de han läste upp för mig. Jag var helt slut. Och det syntes också på mig. Så det var ju ändå bra att de fick se hur det blir i verkligheten när jag pressas för mycket. Att det inte är något jag hittar på, utan det är verkligen så. 

Psykologen var väl medveten om min problematik och han bad om ursäkt att han fortsatte testerna, men som han uttryckte det. Försäkringskassan behöver få se hur det verkligen är för dig att leva med den här sjukdomen och hur påverkad du blir. Därför finns det en poäng i att fortsätta även när resultaten uteblir.


Lite kuriosa! 

Enligt psykologen är det bara 20-30% av utmattade som blir hjälpta av antidepressiv behandling. Desto fler behöver däremot ångestdämpande än antidepp. Många utmattade har ångestpersonligheter. 

Sömn är den enskilt viktigaste friskfaktorn. Är du  sömnig på dagen behöver du sova mer. Punkt slut. Sömn är a och o för tillfrisknande. 

Det man sover dagtid kan multipliceras med fyra för att få vad det motsvarar i nattsömn. Tex 30 min tupplur på dagen motsvarar 2 timmars nattsömn. 

Ta hjälp av KBT för att identifiera var energin rinner ut någonstans. Om det inte räcker med de stora sakerna får man gå in på detaljnivå. Men jobba aktivt på att identifiera och stoppa läckaget av energi. 

Jag känner mig nöjd med de två delarna av utredningen som jag genomfört. Nästa gång blir det arbetsterapeut och läkare som jag kommer träffa. 

Väl hemma blev det yogamattan, utomhus i sensommarvärmen. Så skönt! 
12 kommentarer:

 1. Intressant det med sömn, att man verkligen behöver sova när man är trött. Jag GÖR ju det men hör ibland vissa som menar att man inte ska sovapå dagen (brukar jag skita i pga svintrött och skulle braka ihop annars). Så tack för den infon, den tror jag på och tar till mig, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det intressant! Sömn är bäst av allt, så det är bara att sova om man kan det. Kram

   Radera
 2. Tack för bra information om vad det går ut på att bli utredd. Det där med sömnen hade jag heller ingen aning om. Fast jag går ju och lägger mig när jag är trött. Ibland är jag så trött att jag inte kan stå på benen och då måste man ju lägga sig. Hoppas att du inte är helt slutkörd idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Det hade varit till hjälp för mig själv att läsa om utredningen så jag inte hade behövt undra så mycket, så jag delar gärna med mig! Jag är trött idag, men inte så värst mycket tröttare än vanligt, så det är ändå okej. Tack för din omtanke!

   Radera
 3. Oj vad mycket grejer! Hoppas det fortsatt känns bra också! Kämpa på, det låter slitigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet, jättemycket grejer var det. Men det känns bra!

   Radera
 4. Stort tack för att du delar med dig! Jag står ev själv inför en arbetsförmågeutredning så det är väldigt värdefullt att läsa om. Testerna har jag sjuk ångest för för jag tror inte jag kommer klara dem alls. Men jag har bara varit sjuk ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, förstår din oro. Men utredningen är inget prov som man kan klara eller misslyckas på. Det är bara en lägesbeskrivning. Just nu har du den här förmågan. Klarar du en uppgift eller en repetition så är det fullt tillräckligt. Detta handlar inte alls om att vara duktig, bara att dokumentera vad du kan och inte kan så bra just nu. Jag ser det som en möjlighet att få tillgång till specialistkompetens som jag inte fått annars. En grundlig genomgång som jag aldrig har möjlighet att få på vårdcentralen. Kanske minskar din oro lite om du ser det så?

   Radera
 5. Ja jösses vad grejer du fick göra, förstår att du blev trött. Det är ju nåt liknande jag går, men har inte fått gjort riktigt samma grejer, mest samtal och nu mindfulnessträning, gym och medicinsk yoga. Blev också jättetrött på dom där samtalen, det sa dom med att dom såg det på mig. Ska bli intressant att se nu hur min kropp kommer reagera på all träning. Och ska bli jätteintressant att få följa dig på din utredning :). Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett mastigt program, men känns ändå bra att de gör en rejäl utredning. Ja visst, jag ska fortsätta berätta hur det går med allt! Snart är det dags igen! Kram

   Radera
 6. Tack för denna info! Jag får ångest bara av att läsa om dem! Har inte fått datum för min tmu än men FK ska kalla mig. Det, är typ det enda jag tänker på och oroar mig. Jag kommer säkert klara av de fysiska momenten "galant" eftersom min värk (i rygg o nacke) är helt o hållet relaterat till mitt arbete och därför i princip är borta nu. Men jag är stel som en pinne i ofs... Vi skaffade en hund för att jag skulle tvingas komma utanför dörren, så kondition har jag fått. Men även att vara tvungen bara gå ut med hunden känns ibland för kravfyllt för mig och jag får ångest. Men den lindras ju ute i naturen...
  Jag är mest rädd för att FK ska bedöma att jag kan jobba. Ja, kanske kan jag det, 1 tim om dagen 1 ggn i veckan... Jag har inte fått nån hjälp på över 1,5 år. Varit hemma det dubbla. Var på KBT på VC i ca 1 år.sen var de tvungen att remittera mig till öppenvårdspsykiatrin och dör tog det tvärstopp. Kön är åratalslång. Det enda jag har fått är antidepressiva, ångestmediciner o sömnmedel...

  Förlåt, detta blev långt. Ville bara tacka för att du berättade om din tmu. Hittade f ö hit via fb.
  Hoppas på styrka och ork för dig
  Kram
  I

  SvaraRadera
 7. Tack för denna info! Jag får ångest bara av att läsa om dem! Har inte fått datum för min tmu än men FK ska kalla mig. Det, är typ det enda jag tänker på och oroar mig. Jag kommer säkert klara av de fysiska momenten "galant" eftersom min värk (i rygg o nacke) är helt o hållet relaterat till mitt arbete och därför i princip är borta nu. Men jag är stel som en pinne i ofs... Vi skaffade en hund för att jag skulle tvingas komma utanför dörren, så kondition har jag fått. Men även att vara tvungen bara gå ut med hunden känns ibland för kravfyllt för mig och jag får ångest. Men den lindras ju ute i naturen...
  Jag är mest rädd för att FK ska bedöma att jag kan jobba. Ja, kanske kan jag det, 1 tim om dagen 1 ggn i veckan... Jag har inte fått nån hjälp på över 1,5 år. Varit hemma det dubbla. Var på KBT på VC i ca 1 år.sen var de tvungen att remittera mig till öppenvårdspsykiatrin och dör tog det tvärstopp. Kön är åratalslång. Det enda jag har fått är antidepressiva, ångestmediciner o sömnmedel...

  Förlåt, detta blev långt. Ville bara tacka för att du berättade om din tmu. Hittade f ö hit via fb.
  Hoppas på styrka och ork för dig
  Kram
  I

  SvaraRadera