Arbetsskada?


En läsare har skickat in en anmälan om arbetsskada och undrar om det finns fler som gjort detsamma.

Jag har aldrig tänkt i de banorna. Vet inte varför. Har nog bara aldrig tänkt på det, helt enkelt. 

Har jag någon läsare som fått sin utmattning klassad som arbetsskada? Eller någon som anmält? Eller tänkt tanken?

Försäkringskassan har ett faktablad i ämnet, klicka här!

10 kommentarer:

 1. Jag är också utbränd lärare, den senaste smällen som blev definitiv kom nov 10 och i våras fick jag sjukersättning på 100%.
  I höstas funderade jag på att anmäla arbetsskada och fiskade lite hos facket, men det blev dödstyst i mejlväxlingen och just då miste jag min mor i cancer så jag hade inte ork att driva detta. När jag diskuterat saken med min terapeut säger hon att när problemen är så ihoptrasslade med min personlighet ( typisk duktig flicka) så är det svårt att bevisa att skadan kommit i jobbet.Naturligtvis skulle jag ha tagit tag i saken tidigare-om jag orkat....Går nu hemma på ytterst dålig ersättning pga att jag gick ner till 60% tjänst några månader innan jag smällde definitivt, men jag får åtminstone vara ifred och göra vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill.
  Roligt att läsa din blogg!!!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att du kommenterar! Blir alltid glad när läsare ger sig tillkänna! Sjukersättning är det som kallades förtidspension förut, eller? Hur går det till att få den ersättningen? Är man fortfarande fast i klorna på FKs regelverk eller får man göra vad man vill då?! Ja, det var ett sidospår! ;)

   Jaså facket var inte intresserade av att driva det som en arbetsskada. Undrar varför det var så känsligt...? För mig är det också så med duktig flicka-syndromet, så jag undrar om det går att hävda arbetsskada. Man slutar ju inte prestera på sin arbetsplats förrän det sista man gör, typ. Roligt att du tycker om att läsa min blogg! Kram

   Radera
  2. Jo, sjukersättning är det nya namnet på sjukpension. Man ansöker hos FK och så måste man ha ett intyg av läkare samtidigt. Det tog ca tre månader från ansökan till beslut. Faktiskt, tro det eller ej, så blir man fri från FK i och med detta och får bestämma över sitt liv igen, helt underbart. För min del insåg jag till sist att jag skulle aldrig komma någon vart med deras tryck på mig. Sen jag fick sjukersättning harjag orkat lite mer för jag slipper lägga energi på FK. Nu är detju inte så länge sen, så vi får se vart det barkar...
   Kram Sofia

   Radera
  3. Jo, sjukersättning är det nya namnet på sjukpension. Man ansöker hos FK och så måste man ha ett intyg av läkare samtidigt. Det tog ca tre månader från ansökan till beslut. Faktiskt, tro det eller ej, så blir man fri från FK i och med detta och får bestämma över sitt liv igen, helt underbart. För min del insåg jag till sist att jag skulle aldrig komma någon vart med deras tryck på mig. Sen jag fick sjukersättning harjag orkat lite mer för jag slipper lägga energi på FK. Nu är detju inte så länge sen, så vi får se vart det barkar...
   Kram Sofia

   Radera
 2. Jag såg kommentaren och har hört talas om det innan....men inte tänkt på att anmäla. Jag vet inte vad jag har att vinna på det och jag orkar inte driva någon strid (något jag ältar idag hos mig :-s strider alltså). Tänker lite som Sofia här ovan att det säkert finns så mycket tveksamheter i det hela att det kanske ändå inte blir något av det.... men andra kanske vet mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis vad du menar med att inte orka driva någon strid. Jag har hela processen med min fd arbetsgivare i färskt minne... Som vi konstaterat så många gånger förr, man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

   Radera
 3. Jag har tänkt göra det länge och har nu kontaktat skyddsombudet på min skola för att få hjälp med det. Tycker obsolut att man ska göra det. Jag har bara inte orkat dra i det tidigare. Hioppas nu på god hjälp så att det inte blir så jobbigt rent praktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra. Hoppas de tar tag i det och inte slutar höra av sig, som till Sofia här ovan. Berätta gärna hur du går tillväga och hur det går för dig. Håller en tumme!

   Radera
 4. Har sökt livränta för tredje gången nu, har fått nekande två gånger tidigare, i deras papper står det klart och tydligt att man har rätt till det redan efter ett års sjukskrivning. Nu har jag sökt för tredje gången och nu tror min syster som jobbar fackligt på mitt jobb att jag kommer få det p g a att jag fortfarande inte är tillbaks i jobb. Men vi får se, ringde för nån vecka och kollade då hade dom inte ens börjat med mitt, har gått tre månader nu. Hon sa att dom hade extremt mycket att göra nu. Inte konstigt egentligen då fler och fler blir sjuka. Men det ska bli intressant och se då min nuvarande läkare på EPM sa att i mitt fall är det jobbrelaterat.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag jobbar med uppsökande kundtjänst för AFA Försäkring och såg att du skriver om vår trygghetsförsäkring (TFA) vid arbetsskada.

  Vi på AFA administrerar försäkringar via din arbetsplats. Du kan ha rätt till ersättning från oss om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal (och 90% av alla anställda i Sverige täcks av kollektivavtal).

  För att kunna få ersättning från oss för det du benämner som utmattning krävs att Försäkringskassan har klassat detta som en arbetsskada innan du anmäler till oss. Detta för att utmattning benämns som arbetssjukdom snarare än olycksfall i arbetet, och då krävs en utredning från Försäkringskassans håll för att avgöra att arbetsförhållande är anledning till din sjukskriven.

  Vill du ha en mer utförlig förklaring kan du ringa oss på 0771-88 00 99 mellan 8-17 på vardagar så kan vi hjälpa dig vidare.
  Du kan även kontakta oss via Facebook - https://www.facebook.com/afaforsakring

  Så fort du i så fall fått utmattningen klassad som arbetssjukdom kan du anmäla ärendet till oss. Det gör du allra enklast via vår hemsida: https://www.afaforsakring.se/privatperson/arbetsskadeforsakring/las-mer-och-anmal/

  Vill du veta mer om uppsökande kundtjänst och hur vi hittade dig kan du läsa det här:
  https://www.afaforsakring.se/om-afa-forsakring/uppsokande-kundtjanst/

  Vänliga hälsningar
  Sophie
  AFA Försäkring

  SvaraRadera