Våra krångliga magar, IBS och annat

Bild: www.fodmapforum.se

Med jämna mellanrum tycks jag få till ett inlägg om min frustration kring min mage och hur den lever sitt eget liv. Vad jag förstår på de mail och kommentarer jag får, så är vi många som upplever de här problemen som jag beskriver. Så jag tänkte sammanfatta allt som kommit fram hittills i de läsarkontakter jag haft. Ni är bäst på att hjälpa till, världens bästa läsare har jag! Tack!! 

Ont i magen är typ den vanligaste diagnosen som också är typ den flummigaste, eftersom det kan vara allt ifrån ingenting till väldigt allvarligt. Så har man ont i magen en längre tid och ingen förbättring, marsch pannkaka till doktorn. 

Men har man varit där och fått allt utrett och undersökt och de inte hittar något annat fel så kan man få diagnosen IBS, Irritable Bowel Syndrome. Det verkar vara lite av en slaskdiagnos, hittar man inget annat så får man den liksom. 


Den svenska sjukvården har inga instrument för att säkerställa denna diagnos mer än att lyssna på patienten och utesluta annat (vad jag har förstått, finns det nån som vet något annat så kommentera gärna!). Här är dock ett klipp med ett samtal mellan två amerikanska läkare, varav den ena forskar på IBS och håller på att utveckla ett test så att man med blodprov kan påvisa en viss sorts bakterier i tarmen, som ger IBS. 

Magproblemen är verkliga och inte något man inbillar sig. 

Hur gör man då? Jag har läst alla era berättelser och det enda gemensamma i våra berättelser är att vi mår bättre om vi utesluter viss sorts mat. Men vi alla mår bäst om vi följer vår egen kropp och vad den signalerar till oss. Någon undviker gluten, någon är vegetarian, laktos, ägg, kolsyra och så vidare i all oändlighet. 

Men vill man ha en idé om var man ska börja kan man till exempel läsa det här dokumentet. Sammanfattat av Charlotte Erlansson Albertsson. Hon baserar sina rekommendationer på forskning som är gjord. 

Eller så kan man äta enligt FODMAP, där man undviker de sockerarter som består av korta sockermolekyler. Det är ganska mycket kemi här, så jag sammanfattar det kort till att det socker man äter, ska brytas ner i tunntarmen. Men om man saknar enzymer för att bryta ner dem där, går de vidare, onedbrutna, till tjocktarmen och tillsammans med bakterier som finns där jäser de i tarmarna, och det bildas gaser. Om man äter enligt fodmap undviker man dessa sockerarter och förhindrar problemet med gasbildningen.Om man istället vill göra tvärtom kan man äta de enzym man saknar i sin tarm och på så sätt få nedbrytningen att fungera. Jag äter ibland enzymet laktas, för att kunna bryta ner sockerarten laktos. Jag skulle tro att det fungerar liknande för andra sockerarter.  
www.apoteket.se

8 kommentarer:

 1. Knepigt med magbesvär och jag lider med alla som hamnar i en IBS-diagnos utan lösning.

  I vår familj hade vi under flera års tid problem med barnens magar. Vår äldsta var i princip konstant förstoppad från 4-8 års ålder. Det vi gjorde var ett IMU PRO 300 test, ett test som används ute i Europa, USA mm men inte inom vården i Sverige (det går, men är för dyrt för att vara standard). Via ett blodprov kollar de igenom reaktion mot 300 olika födoämnens proteiner. Det handlar om att tarmen inte kan bryta ner proteinerna ordentligt. Proteinet läcker från tarmen ut i kroppen och kroppen reagerar. Det blir en kronisk inflammation som kan ge en mängd diffusa symtom. Det kallas dessutom för en långsam allergi då reaktionen kan komma upp till tre dagar efter att du ätit ett födoämne du reagerar på.

  I alla fall, vi kollade detta och fick till svar att det fanns en hel del saker barnen reagerade på. Värst var mjölkprotein från ko, men även get och får. Gluten, ägg, kokos, spenat, solros och annat var med på listan. Lösningen var att helt ta bort det ur kosten under minst ett år därefter försiktigt testa att ta in dem igen en i taget. Det har krävts mycket arbete, MEN efter 1,5 vecka med den anpassade kosten funkade båda barnens magar perfekt. Den äldsta hade haft problem med huvudvärk och humörsvängningar (pga förstoppningen) även det försvann. Minsta barnet höll sig mycket för sig själv pga ont i magen men blev en ny, mer öppen och social person när magontet försvann. Även vi vuxna mådde mycket bättre. Lite: är det så här det ska kännas!

  Säger inte att det funkar för alla, men för oss var det hela världen! Det känns som att det räddade våra barn och vår familj på så många vis. Vi är fortfarande försiktiga med ägg, mjölk och gluten men idag funkar det att fuska någon gång ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant Linnea! Jag vet att många med ME brukar prata om Unfolded protein i kombination med läckande tarm. Tror det finns forskning om det men minns inte var... Väldigt intressant höra om det test ni gjorde! Kunde ni göra det hemifrån eller reste ni utomlands?

   Radera
  2. Vi gjorde det via Lev Frisk som finns i Södertälje. En sjuksyrra tog blodprov som skickas till ett lab i Tyskland, som återkommer med ett utförlig testsvar som inkluderar förklaringar och tips på alternativa födoämnen för att få i sig rätt näring utan att äta det som man inte tål. Lev frisk arbetar med integrativ medicin vilket innebär att de väver samman skolmedicinen och komplementär/alternativmedicin. Testet kostar en hel del, men som sagt för vår familj var det värt allt. Vi hade kämpat i år med barn som inte mådde bra och på ett par veckor blev det bättre. För vår del blev det rätt lösning.

   Ja, just läckande tarm verkar kunna vara bov bakom många olika besvär och det är just vid många av de mer diffusa och svårlösta problemen det kan göra nytta att kolla upp det. Har inte koll på ME men har förstått att de på Lev Frisk ofta träffar människor med olika kroniska besvär där vanliga sjukvården inte har någon egentlig lösning.

   Radera
  3. Tack! Ja, Lev frisk känner jag igen från andra med ME - att de fått bra hjälp där. Jättebra att ni fick den hjälp ni behövde!

   Radera
  4. Väldigt intressant att ta del av er diskussion. Det verkar ju toppen att de testar allt och att man får hjälp att lägga om kosten. Ibland går man nog runt för länge och tror att det är så här det ska kännas, men vad skönt att ni fick så otroligt bra resultat av kostomläggningen.

   Tack för tipsen, både med testet och med Lev Frisk-kliniken. Ska kika in på deras hemsida och läsa mer. Verkar högintressant!

   Radera
 2. https://www.facebook.com/HejMage/?fref=ts här hittar du information om hej mage. Bra inlägg där du sammanställt info till oss! Ska ta tag i magen någon gång, men inte just nu. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag googlade men hittade inte det då. Nä, man ska göra det när man har motivation och tid och lite ork att göra det, för det är lite pyssel att komma på vad man kan äta och vad man lagar för maträtter med de råvaror som man har att röra sig med. Var sak har sin tid. Kram

   Radera
 3. Ny forskning om vetekänslighet utan att ha celiaki: handlar om försvagad tarmbarriär och systemisk immunförsvarsaktivering i hela kroppen. Viktig forskning som ger insikt i det så många patienter/sjuka beskriver.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160726123632.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  SvaraRadera