Det här med magen

mabra.com

Nu ska jag prata lite om min mage. Det är ett kapitel för sig det här. Och mag-tarmkanalen är förknippad med hjärnan, så helt orimligt är det kanske inte att den krånglar en hel del, när balansen i hjärnan är rubbad.

Men jobbigt är det. 

På morgonen är min mage platt. Eller nåja, hyfsat platt!😂 Jämfört med på kvällen kan den lätt vara en decimeter större i midjemått. Det är så mycket luft i den att det gör ont. Den spänner och känns som den skulle kunna explodera. Gaserna är minst sagt besvärande. Man kan ju inte gå runt och fisa hela tiden. 

Ibland gör det så ont att jag inte kan stå upprätt, utan måste ligga ner tills kramperna gått över. Opraktiskt, speciellt när man inte är hemma, eller när man har andra att ta hänsyn till. " Jag ska bara ligga här och fisa i en timme eller två, tills min mage är på banan igen". Säger jag liksom aldrig... 
mabra.com

Jag mår illa och är hungrig samtidigt. Eller det varierar liksom från en stund till en annan. Man hänger inte riktigt med. Vill jag äta? Eller vill jag absolut inte äta?

Jag har inte ont av gluten, men laktos är helt omöjligt. Socker från sötsaker gör att det gör ondare och svullnar mer, jämfört med socker från söta frukter. 

Och *känsliga läsare varnas* jag kan lika väl få förstoppning som diarré, utan att jag direkt fattar varför. Det är så svårt att hitta ett mönster. Följaktligen blir det svårt att få någon rätsida på problemen. 
mabra.com

Vården gör ingenting åt detta. Jag har blivit tillsagd att inte äta det jag inte mår bra av. Logiskt. Tackar för den hjälpen, liksom. 

Och så säger de att jag inte ska gå upp för mycket i vikt. Vad "för mycket" innebär vet jag dock inte. Nu går jag upp i vikt bara av att titta på kylskåpet, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra.  Köper nya byxor varannan vecka känns det som!

Detta är när jag i övrigt mår ganska bra. Får jag mer utmattningssymptom blir det värre. Får jag ångest blir det värre än värst. 

20 kommentarer:

 1. Vad jobbigt, jag lider med dig. Jag har också en svår mage att förstå sig på, men aldrig sökt i vården för den. Jag upplever dock att den blivit mycket bättre nu när stressen är reducerad. Jag kan rekommendera en bra bok om magen som heter: heja magen (eller något liknande) Den ger förståelse för hur magen fungerar, och recept på snäll mat för magen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever också att magen fungerar bättre när stressen minskar. Det jag beskriver här är tyvärr när jag mår bra i övrigt. Annars är det värre. Tack för boktipset, ska jag kolla upp. Har läst en bok som heter Charmen med tarmen som också var lättläst och intressant på ett roligt sätt.

   Radera
 2. Magen har fått ett eget liv sen jag blev sjuk. Hård, lös, ont på olika ställen, mår illa, äter allt, tappar matlusten, jaa kort sagt det mesta. Tror inte medicinen hjälper till heller och att man går upp i vikt av antideppressiva är ju allmänt känt. Känns ju jättekul när man redan är långt nere i skorna.. Men men, jag får ta tag i det när jag mår bättre av utmattningen. När nu det blir.. En dag i taget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis så är det. Är det inte det ena som gör ont så är det något annat. Och det där med antidepressiva och vikten kan man ju inte göra så mycket åt om man äter hyfsat bra och så för övrigt. Mmmm, en dag i taget. Detta mantra.

   Radera
 3. Magproblem är tyvärr så vanligt vid utmattning och hormonella obalanser. Jag fick IBS redan innan min utmattning och led av uppblåsthet och smärtor varje dag. När jag lade om kosten och undvek kroppsirriterande och inflammationsframkallande ämnen (slutade med socker, gluten och snabba kolhydrater) och började äta saltsyretabletter och matsmältningsenzymer blev det bättre fast fortfarande har jag perioder då magen flippar ur och så länge man stressar så kommer inte matsmältningen att funka. Finns också andra tillskott som är bra för att läka tarmslemhinnan och förbättra matsmältningen. Men för många kan enzymer och saltsyretabletter redan vara till stor hjälp. Får fortfarande äta dessa efter fyra år för att kunna smälta maten. Även rå äppelcidervinäger eller pressad citron i ljummet vatten ca 20 minuter före måltid hjälper produktionen av saltsyra.

  Sedan är det ju inte alltid så lätt att "bara gå ner i vikt" när det är hormonerna som orsakar viktuppgången. Oavsett hur bra man äter så kan det vara väldigt svårt så länge kortisolet är i obalans (samt insulin, östrogen osv.) Så man måste balansera hormonerna först. Jag gick ner i vikt första gången jag fick utmattning och nu har jag snarare motsatt problem, att vikten bara går upp. Inte lätt med dessa hormoner! :) Hoppas du får lite ordning på din mage, det är så sjukt jobbigt när den krånglar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man IBS-diagnosen av läkaren efter några tester eller hur funkar det? Var det någon som hjälpte dig att komma fram till vad du skulle undvika i kosten eller fick du komma fram till det på egen hand? Känns lite riskabelt att börja mixtra med enzymer och saltsyra på eget bevåg... ;)

   Känner igen rådet med citronvatten innan måltiderna och det testar jag i perioder, men tycker inte jag märker nån större skillnad så jag ger upp efter ett tag. Brukar det ta tid innan man märker förändring?

   Tänker också att jag får ta tag i huvudproblemet först, så får det andra komma senare. Blir det väl balans i kroppen kommer mycket att följa av sig själv inbillar jag mig. Tack för ditt informativa svar!!

   Radera
  2. IBS-"diagnosen" säger ju egentligen inte så mycket, det är bara den diagnos läkarna ger när de inte hittar något fel på magen. IBS kan bero på allt från stress (alltså funktionella störningar) som påverkar matsmältningen negativt men också att det finns en bakterieöverväxt antingen en obalans i tarmfloran i tjocktarmen eller överväxt i tunntarmen (kallad SIBO på engelska, tyvärr finns ingen kännedom om detta inom sjukvården och går så vitt jag vet inte att testa, men i USA är det mer vanligt att testa för det, speciellt inom funktionsmedicin där de har ett mer naturligt förhållningssätt och ser helheten). Vid långvarig stress kan magbesvären bero på många faktorer då den störda tarmfloran och försämrade matsmältningen kan ge upphov till överkänslighet mot viss mat, dåligt näringsupptag och skapa mer obalans i tarmfloran.

   Att ta enzymer och saltsyretabletter är ofarligt, fast har han haft magsår ska man förstås vara försiktig med saltsyretillskott. Man får helt enkelt testa sig fram och när man tar saltsyra känner man nog om man inte behöver det (känner en lite varm, brännande känsla i magen, men det är inte farligt. Går att ta lite bikarbonat i vatten ifall man upplever obehag) Men det flesta har inte för mycket saltsyra utan snarare för lite, vilket ger problem. Jag skulle råda dig om du känner för det, att söka hjälp inom mer "alternativ medicin", när det gäller funktionella besvär som uppkommer av stress, eftersom sjukvården tyvärr inte brukar ha så uttömmande kunskap om de konsekvenser som stress har på hela systemet.

   Och du har rätt, när grundproblemet blir bättre dvs stressen, och kroppen kommer i bättre balans så brukar många symptom reda upp sig. Men förstås bra att kunna lindra symptomen på naturlig väg om det finns möjlighet :)

   Radera
  3. Okej, ska läsa på lite mer om detta. Tack för all info, jätteglad att du berättar. Ska se om jag hittar någon sådan alternativmedicinare här i närheten som håller på med detta. To be continued... :)

   Radera
  4. Jag blev bra när jag började äta efter Food map. Finns Ibs skola på nätet. Blev bra på 3-4 dagar. Med en gång jag slarvar får jag symptom.

   Radera
  5. Hade aldrig hört talas om detta förut, men verkar ju väldigt bra. Att man testar en sockerart i taget och ser vad som inte fungerar. Det är många av de sk nyttiga sakerna jag äter som man ska undvika enl fodmap, när jag googlat på det. Hade jag aldrig listat ut på egen hand. Stort tack!!

   Radera
 4. Inte gå upp för mycket i vikt - jo man tackar! Att de ens säger så är ett sånt slag i ansiktet! Fy fasen. Medicinerna är ju helt bananas när det gäller vikt. Åhhh din mage! Hoppas den blir bättre! Så glad att du bjuder på detta - TACK! Även fina flickor fiser som min kille skulle sagt haha ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att de menar väl, men visst blir det lite provocerande när man går upp i vikt av medicinerna, inte pga överdrivet ätande.

   Jag bjuder på lite av varje här! =) Högt och lågt! Och visst, alla fiser, men det finns ju gränser för vad som känns okej, i alla fall om man är en fin och väluppfostrad flicka!! Haha!

   Radera
 5. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154223108489073&id=340093714072&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2FCBSEveningNews%2Fvideos%2F10154223108489073%2F

  Kolla på den här, hoppas länken funkar! Handlar om ny forskning som säger att IBS sannolikt är en autoimmun sjukdom och handlar inte om att man skapar ont i magen genom sina tankar. Handlar om magbakterier, vilka de är, var de är och ens eget immunförsvar. Värt att kolla på!

  Läs gärna även den här: http://www.news.cornell.edu/stories/2016/06/indicator-chronic-fatigue-syndrome-found-gut-bacteria

  En hypotes för många olika slags sjukdomstillstånd verkar vara: magbakterier/tarmflora som påverkar immunförsvaret och hjärnan som i sin tur påverkar magen ännu mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Verkligen spännande fakta att ta del av. Så skönt att det kommer mer forskning så man slipper få det undanskuffat som att man är inbillningssjuk. Sen om det är något som finns i Sverige ännu, eller är tillräckligt bra för att bli godkänt är ju en annan sak. Kanske lite låg procentsats på att det fungerar tillräckligt bra.
   Men det händer ju något! Och om någon börjar kommer andra att komma efter och utveckling kan ske.

   Radera
 6. Exakt så var min mage också förut. Fick diagnosen ibs. Inget blev bättre förrän jag efter 25 års problem började utesluta mjölat, ris, öl, kolsyrat, snabba kolhydrater som godis, fikabröd och sånt och drog ner på vissa kolhydrater som lök, kål och sånt. Känner direkt när jag fuskat, vilket jag gör ibland. Ibland kan jag äta saker och bara få en Liten, hanterbar reaktion men ibland funkar det inte alls. Man vet som inte i förväg. Men jag skulle säga att jag har en "hink" att fylla med kolhydrater. Den är olika stor varje dag. När den svämmar över mår magen kasst. Skulle tex kunna äta müsli till frukost men då är hinken full redan på morgonen. Drar jag in på allt annat klarar jag en bulle eller en macka. Pasta och ris äter jag aldrig för det funkar aldrig.ser höggravid ut då mot en relativt platt mage på morgonen när jag är oäten. Och gaserna blir helt outhärdliga för alla. Förstoppning mest hela tiden. Vården tyckte att det var ett psykiskt problem då när jag fick min diagnos men det vill jag säga är fel. Det handlar om maten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla på videoklippet jag länkade ovan (tyvärr måste man nog kopiera in det för att få länken att funka). Där samtalar två läkare i USA om IBS och SIBO varav den ene är specialist på området. Där förklarar de bland annat det du beskriver här.

   Det är sådant här vården i Sverige behöver få insikt i, låter som skrämmande dålig kunskap du har stött på...

   Radera
  2. Frkenduktig: Det är så sorgligt att man får en stämpel att det det är ett psykiskt problem och att man då kan avfärda det som nonsens. Är inte de sjukdomarna också värda att ta på allvar?

   Så du vet att du kan äta en viss mängd kolhydrater per dag utan att få problem, men du vet inte var den gränsen går från dag till dag?! Verkar otroligt jobbigt. Antar att du hellre avstår än att chansa? Äter du också enligt fodmap som andra läsare tipsat om?

   Radera
 7. Hellre att stressen blev mindre när jag kunde sluta oroa mig för att magen skulle ge mig problem bland folk. I klassrummet, på bussen i fikarummet,i arbetsrummet, ute bland folk...

  SvaraRadera
 8. Igenkänning. :-( Tyvärr finns inte tillräcklig forskning så att vården kan rekommendera något ännu utan man får prova sig fram själv... "Själv är bäste dräng" sa min läkare på VC...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar som att man får prova sig fram. Men det hade ju underlättat om man fick stöd av vården i den processen.

   Radera