Rehabplanen

Jag skrev ju om min jakt på min rehabplan för ett tag sen. Jag fick en diger lunta med papper på posten. En rasande massa papper där min arbetsgivare har samlat alla mina läkarintyg och mailkonversationer mm som vi haft. Under fem år. En del protokoll från avstämningsmöten och liknande.

Det var mycket papper. Men i mina ögon var det ingen rehabplan. Det var snarare en dokumentation. Ingen utredning, eller avstämning, hur är läget nu, vart ska vi osv. Utan mest bara en samling papper som jag skickat in.

Så var det med det.

Men återigen. Vem orkar driva sånt här när man är sjuk? När man inte ens vet att det är något som ska finnas. Man ska väl inte behöva driva på och vara sammankallande för sin egen sjukdom? Om man är utbränd och deprimerad säger det ju sig självt att det inte kommer bli mycket gjort då.

Hej. Vad ska du göra idag? Strida lite om en rehabiliteringsutredning eller ligga i sängen och försöka överleva?


12 kommentarer:

 1. Själv har jag just krupit ner i badet och försöker komma igenom dagen, sedan blir det soffan och en film! Strunta i rehab planen du och kryp ner i säng, soffa och bara var! <3 / Leontina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ibland måste man koppla bort allt som ska göras och bara softa, fast just nu var ett läge där jag inte hade något annat val än att ta tag i den där rehabplanen. Även om jag helst hade sluppit.

   Radera
 2. Jag har oxå varit sjukskriven i 5 år, fick en rehabplan efter några månader. Efter det har arbetsgivaren haft en representant med på avstämningsmöten o vid två omgångar m försök till arbetsträning. Ett lönesamtal men ingen vidare rehabplan alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, låter inte som de har ansträngt sig till sitt yttersta direkt... Minst sagt.

   Radera
 3. Känner igen mig i avsaknaden av rehabplan, min chef såg ut som ett frågetecken och mumlade något om att det nog var lite högre upp i ledningen de visste något om det. Det är som ett riktigt dåligt skämt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så konstigt. Varför får man inte den rehabilitering man har rätt att få hjälp med när man typ inte heller får vara sjukskriven? Det borde ju ligga i allas intresse att de som är sjuka får rätt vård och stöd så de kan bli friska igen?

   Radera
 4. Du ska INTE vara drivande här. Det ska den sjukskrivande läkaren! Punkt. Jag finner ofta att folk är fullkomligt inkompetenta och ointresserade av detta tillstånd som hotar hela samhället. På allvar mötte jag nyss en psykiater som tyckte att utmattning var trams, de ska vara sjukskrivna två vekor och sedan byta jobb. Bara för den sakens skull SKA jag bli psykiater och jaga den mannen med gasbrännare hela hans yrkesverksamma liv...om jag orkar. Håll ut, vila och påminn alla om Socialstyrelsens mycket välskrivna text i ämnet om ca 90 sidor som ALLA arbetsgivare, husläkare och psykiatriker borde läsa på.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doktorn har väl ansvar för en del av rehabiliteringen, den medicinska, medan arbetsgivaren har ansvar för en annan del, återgång till arbetet? Eller är det en enda plan som doktorn är ansvarig för oavsett vilken typ av rehabilitering som avses?

   Den psykiatern har nog aldrig varit utmattad... Så kan man säga om den saken... Men skönt att det finns de som är bättre! Utbildar du dig till psykiater nu? Men ägna du dig åt alla sjuka stackare då, istället för att jaga en tok med gasbrännare! ;) Tror patienterna har mer nytta av dig då!
   Har du nån länk till socialstyrelsens text?
   Tack för att du kommenterade, jag ska försöka hålla ut och vila, lite till.

   Radera
 5. Visst är det väl konstigt att inte många arbetsgivare verkar bry sig om nån rehabplan, jag har haft samma problem med min arbetsgivare. Men i mitt fall nu så på sista rehabmötet så var det F kassan som tog tag i det, tillsammans med läkaren och arbetsgivaren för dom satt ju där dom med. Det var min handläggaren på FK som tyckte jag skulle gå hos en ny vårdcentral som är mer specialiserade på utmattning, och där är jag just nu så får vi se vad det blir av det hela. Konstigt att ni fått gått så länge som fem år utan nån som helst rehabilitering. Man borde inte få behöva strida för en sån sak, det har man verkligen inte ork till. Hoppas du får någon ordning på det hela. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ju mer jag tänker på det, desto konstigare är det... Om inte arbetsgivaren skött sig borde ju FK reagerat. Men där har jag också haft en mängd olika handläggare, så de har väl inte heller reagerat. Och jag själv har inte orkat bry mig om det direkt. Eller rättare sagt, jag har ju inte ens vetat att det fanns något sådant att bry sig om!

   Gick det bra för dig att byta vårdcentral? Inget krångel med byråkratin då? Måste vara perfekt att ha en vårdcentral som är specialiserade på utmattning. Hoppas det blir bra för dig!!

   Radera
  2. Ja det där med att byta handläggare på FK är ju inte heller bra, då känns det som att ingen av dom tar nåt ansvar eller bryr sig. Det är vad jag tror i alla fall. Jag fick en ny handläggare i vintras och han verkar verkligen ta tag i problemet. Det var han och läkaren som tyckte jag skulle gå på detta med specialistvård. Men man måste ha remiss dit av sin egen läkare, så jag har inte bytt vårdcentral för evigt utan bara nu så länge jag får gå där. Men har bytt vårdcentral tidigare för ca tre år sen, så jag fick samma läkare hela tiden, tröttnade på att få olika läkare varje gång, så bytte till en privat vårdcentral i stället, mer ordning och reda :). Men det var absolut inget krångel alls, bytte t o m till en annan stad utan problem. Det fanns en lapp på den vårdcentralen, bara lista sig där utan bekymmer. :). Kram

   Radera
  3. Det känns på nåt sätt som en trygghet att man har kontinuerlig kontakt med samma handläggare på FK. Men det kan man ju inte förlita sig på. En av mina gick i pension, en är föräldraledig. Det är ju helt naturligt, men jobbigt för mig som är lite trygghetssökande! ;)

   Har du inte någon rehabsamordnare på din vårdcentral? Det är henne jag är mest rädd att bli av med om jag skulle byta VC. Hon är så himla bra!

   Radera