Tänka som en elitidrottare

Läste en intressant artikel i Läkartidningen, en jämförelse mellan elitidrottare och yrkesarbetare. Likheterna mellan de båda grupperna är många. Man är fokuserad på att nå ett mål och man är beredd att jobba hårt för att nå det målet.

Men med den stora skillnaden att elitidrottarens främsta redskap är den egna kroppen. Vilket gör att denne måste lära sig att lyssna på kroppens signaler och behov av bra kost, vila, återhämtning, rekreation och sömn.

Detta förbiser ofta den yrkesverksamma och jobbar på mer och hårdare och prioriterar bort återhämtningen och sömnen till förmån för arbetet.

Idrottare lär sig tidigt att hitta balans mellan träning och återhämtning, medan detta synsätt saknas i arbetslivet. Borde vi inte ta lärdom av idrottare? Lära oss lyssna på kroppens signaler. En hård period av arbete måste följas av återhämtning, oavsett vilket arbete vi har.
En arbetshypotes om hur utmattningsprocessen kan utvecklas genom bristande återhämtning och dränage av energi [50].
Källa: 
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=16886


5 kommentarer:

 1. Dessutom får idrottare mycket mental träning av proffs på området. Nåt jag har läst mycket om nu i efterhand men tror jag hade haft stor nytta av i ett sånt stressigt och utsatt yrke som lärare.

  SvaraRadera
 2. Dessutom får idrottare mycket mental träning av proffs på området. Nåt jag har läst mycket om nu i efterhand men tror jag hade haft stor nytta av i ett sånt stressigt och utsatt yrke som lärare.

  SvaraRadera
 3. Ja det tror jag egentligen att alla hade haft nytta av! Terapi är också bra för att bli medveten om hur man fungerar. Men oftast tar man ju inte hjälp av det förrän det är för sent. Tyvärr...

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Ja, visst är det! Kopplingen är ju solklar, egentligen. Har bara aldrig tänkt på det så förut.

   Radera