Hur lång tid kan det ta, egentligen?

Ibland är jag tålmodig och duktig. Haha! Men ofta är jag ganska rastlös. Vill må bra NU!!!! Inte sen, inte i morgon, utan precis just nu. Eller om någon bara kunde tala om hur lång tid det kommer ta. Som om jag bara visste hur länge jag skulle må dåligt så skulle jag mentalt kunna ställa in mig på hur länge jag måste stå ut.

Min doktor säger bara Du måste vara snäll mot din kropp. Ha tålamod med din hjärna. Du kommer att bli bättre, men det är omöjligt att säga hur lång tid det kan ta. Du läker och återhämtar dig, men det tar tid. Låt det ta tid.

Och det är ju bra. Men ändå.

Jag tänker på mig själv för ungefär ett och ett halvt år sedan. Då hade jag tagit mig igenom aktiviteten för långtidssjukskrivna/långtidsarbetslösa i kommunens regi. Jag hade hittat en praktikplats där jag arbetstränade. Jag började på åtta-tio timmar i veckan och ett halvår senare när jag slutade jobbade jag 18h/vecka där. Det är helt fantastiskt!

Men sen gick jag tillbaka till lärarjobbet, mitt riktiga jobb. Var där max två månader och kraschade totalt igen. Nu har det gått mer än ett år. Ett år som jag verkligen inte räknat med. Men det är väl en del av tillfrisknandet också.

Och det är väl därför som det är så svårt att veta hur lång tid det kommer ta. Det beror på var man hamnar, vilka människor man möter och vilka val man gör, hur allt runtomkring en fungerar med familj, andras sjukdomar, arbetslöshet, dödsfall och sånt som påverkar ens eget mående, men som man inte själv är med och styr över.

Så hur lång tid kommer det ta? Det tar så lång tid som det behöver ta. Varken mer eller mindre.

9 kommentarer:

 1. Ja det har jag också funderat å många gånger, trodde aldrig det skulle ta så lång tid, men nu har jag accepterat och fått en plan framför mig med specialistvård så får vi se vad det leder till. Men visst är det svårt detta oerhört svårt, man kan bli både ledsen och galen ibland på detta. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, man tror nog aldrig att det kan ta så lång tid som det faktiskt tar. Men vad skönt att du hamnat i specialistvården. Hoppas det kommer funka bra för dig!

   Radera
 2. Ja tyvärr vet man inte hur lång tid det tar. Hade jag vetat när jag kraschade att jag fortfarande efter 15 månader skulle vara heltidssjukskriven vet jag inte vad jag hade gjort! Fy alltså, jag trodde aldrig det skulle ta sån tid. Så kanske är det bra att man inte vet även om frustrationen växer i det såklart, man vill lixom ha en ram på något sätt. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl kontrollbehovet som spökar! Man vill så gärna ha koll på allt och så kan man inte ha det. Klart att man blir frustrerad! Men hade man vetat, hade man väl typ dött en smula över den oerhörda tid det tar...

   Radera
 3. Är lärare men efter två års sjukskrivning har jag nu begärt omplacering inom kommunen där jag är tillsvidareanställd. Ska börja en arbetsträning i april. Hoppas att jag orkar och trivs. Vill inte jobba som lärare mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du får omplacering. Jag tror det är svårt att komma tillbaka till samma. Inte omöjligt, men svårt. Vad ska du omplaceras till?
   Hoppas du kommer få det bra på din arbetsträning. Är det din första?

   Radera
  2. Bibliotek. Ja det blir min första arb.träning. Hoppas på ett lugnare arbetsklimat!!!

   Radera
  3. Jag hoppas att det kommer bli bra för dig. Lugnare och att du kan få arbetsuppgifter som du kan göra i din egen takt, utan krav från andra. Lycka till!

   Radera
 4. Är lärare men efter två års sjukskrivning har jag nu begärt omplacering inom kommunen där jag är tillsvidareanställd. Ska börja en arbetsträning i april. Hoppas att jag orkar och trivs. Vill inte jobba som lärare mer.

  SvaraRadera