Låt folk ha sina hjärnor ifred!

Bildkälla

Hjärntrötthet. Hjärnan orkar inte fokusera mer och stänger ned verksamheten. Och så känner man sig helt skum för att man inte orkar. Som utmattad är man väl insatt i ämnet och känslan som det innebär att vara hjärntrött.

Bara de senaste dagarna har jag i olika medier stött på personer som beskriver samma sak. Men de har inte utmattningssyndrom utan där var det stroke, tinnitus och trafikolycka som var orsakerna. Gemensamt för alla var dock att alla de här personerna kände ett stort behov av att kunna dra sig tillbaka, kunna vila, ladda om batterierna för att inte deras respektive skador skulle hindra dem i deras vardag.

Med detta sagt, det måste ju vara hur många som helst som lider av att inte orka med dagens tempo och informationsflöde. Det är inte specifikt utmattade som har problem med detta utan det är något som drabbar väldigt många, oavsett orsak.

Det borde således finnas en större förståelse för att man behöver lugn och ro, fasta ramar och tydliga gränser.

Tekniken ger oss oerhörda möjligheter. Vi har fler möjligheter idag än vad som är nyttigt för oss. Men måste man använda allting, bara för att man kan?

Bättre vore att gå mot en utveckling där folk får ha sina hjärnor i fred. Lugn och ro och möjlighet att koncentrera sig utan att ständigt bli avbruten av saker som inte ens har med en själv att göra. Det kan ju bara inte fortsätta såhär. Vi kan inte ha en kultur som uppmuntrar till ständig uppkoppling och aktivitet, när vi som lever i det inte klarar av att hantera alla intryck som vi ställs inför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar